duminică, 11 noiembrie 2018

Topul celor mai interesante informații ce se găsesc în ”Codul lui da Vinci”


Un secret străvechi și păzit de peste 2000 de ani este pe cale să fie dezvăluit și să zguduie Vaticanul din temelii!

Țesut în jurul unei intrigi polițiste, romanul debutează cu prezentarea a două asociații secrete: Prioria din Sion (înființată în 1099, iar printre membri se numără Sir Isaac Newton, Sandro Botticelli, Victor Hugo și Leonardo da Vinci) și Opus Dei (sectă catolică, recunoscută de către Vatican). După aceasta, este ilustrată scena crimei: Custodele Luvrului, Jacques Sauniere, este ucis de către un călugăr albinos care are ca misiune să afle unde se găsește cheia de boltă ce îl va conduce către Sfântul Graal.

Câteva ore mai târziu, Robert Langdon, profesor american de simbolistică și
istoria artei, aflat în Paris pentru o conferință, primește un telefon și este informat că bătrânul custode al Luvrului a fost asasinat în circumstanțe misterioase, lăsând în urmă un mesaj enigmatic, la fel ca zâmbetul Giocondei. Ceea ce nu știe Robert este că el este primul suspect în acest caz. Sophie, nepoata celui decedat, este cea care îl avertizează de pericolul care îl pândește și, mai mult, pornesc împreună în căutarea adevărului.

În definitiv, cartea este un roman polițist cu o intrigă fascinantă, un fir narativ palpitant și un final total neașteptat! Mi-a plăcut enorm îmbinarea dintre ficțiunea istorică și cea religioasă (destul de rară această combinație, plus că necesită mult curaj și o muncă de documentare fantastică), subiectul controversat (ca să știți cu ce plecați la drum, veți auzi MULTE păreri despre această carte și chiar destul de diversificate, de la faptul că o să îți pierzi credința pe care o ai până la faptul că e un mod de a profana cele sfinte... e ceva destul de complex la mijloc, iar sfatul meu- în cazul în care vreți să vă apucați să o citiți- este să luați povestea fix ca pe o ficțiune și atât) și faptul că finalul îți lasă așa... o întrebare fără de răspuns. Așa știi că ai citit ceva scris nu că bine, ci FOARTE bine.

Dar, acum revenind la ale noastre, toate de mai sus au fost o mică introducere în context. Chiar dacă în titlu am spus că e un ”TOP”, nu luați termenul ca atare, nu pot alege o ordine pentru toate acele lucruri. M-au fascinat toate în felul lor, ca idee nu sunt spoiler-e, deci fără griji și o să vi le prezint pe toate mai jos, dacă mai aveți răbdare să citiți. ^.^


Lucruri interesante descoperite în ”Codul lui da Vinci”

1.Piramida de la Luvru este construită din exact 666 panouri de sticlă și este estimat că este nevoie de 5 săptămâni pentru a putea admira cele 65300 de opere de artă găzduite de muzeu.



2.Numărul PHI=1,618 reprezintă proporția divină sau numărul de aur. Spre exemplu, în cadrul unei comunități de albine, numărul femelelor este mai mare decât al masculilor, dar dacă împățim numărul femelelor la cel al masculilor (din orice stup sau roi de albine din lume), se obține mereu același număr, anume PHI! Pentru o moluscă, dacă se împarte diametrul fiecărei spirale la cel al spiralei următoare se obține numărul PHI!

3.Numele de ”Mona Lisa” este o anagramă a comuniunii divine dintre masculin și feminin: Amon este zeul masculin, iar divinitatea feminină este denumită în Antichitate L’ISA.4.Despre personalitatea lui da Vinci și despre cum era el ca om se povesteste mult de-a lungul acestei cărți. De la faptul că dezgropa morți pentru a observa cât mai în detaliu anatomia umană, până la plăcerea sa de a crea noi invenții. Spre exemplu, criptexul era un dispozitiv care folosea știința criptografiei pentru a proteja informațiile scrise pe un suport interior. Criptexul are 5 discuri cu litere și dacă aliniezi corect cadrenele, acesta se va deschide. Și vine întrebarea: păi din orice ar fi făcut, nu poare fi spart sau tăiat? Ba da, dar da Vinci a fost mult mai deștept de atât, astfel că fiecare codex era întotdeauna cu o mică fiolă cu oțet- dacă fiola se spărgea, lichidul distrugea pergamentul scris.


5.Trandafirii simbolizează discreția, tăinuirea. Romanii atârnau întotdeauna un trandafir în sala de întrunire, pentru a arăta că discuțiile respective erau confidențiale.Tot ce se află ”sub rosa” trebuie să rămână secret.

6.Baphomet era o străveche divinitate păgână a fertilității, asociată cu forța creatoare a actului reproducerii. Baphomet era reprezentat sub forma unui cap de berbec sau de țap. Cavalerii Templieri îl venerau formând un cerc uman în jurul capului sculptat și înălțând rugăciuni.




7.”Steaua lui David”, cunoscută și sub numele de ”Pecetea lui Solomon” sau hexagrama a fost odinioară simbolul secret al preoților astronomi.

8.Pentagrama este, în esență,un sibol religios păgân. ”Paganus” înseamnă locuitor al unei zone rurale. ”Păgânii” erau, de fapt, țăranii needucați care practicau vechea religie întâlnită la țară: a venerării naturii. 




Sper că v-am adus un plus la cunoștințele voastre generale prin acest mic articol. Până data viitoare, nu uitați: citiți! Citiți mult! Tot ce prindeți! Cât puteți, cât mai sunteți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

#stămacasă & Recenzie ”Scrisori din Insula Guernsey”

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei ...