joi, 21 martie 2019

21 Martie, Ziua Internațională a Poeziei


Poate că știți sau v-a ajuns măcar pe la urechi faptul că astăzi, 21 martie, se sărbătorește la nivel internațional poezia! Ce poate fi mai frumos decât atât?

”Poezia este singura avuție pe care omul o are încă nejefuită. Până acum, tot ce a avut omul a fost jefuit. Poezia încă nu și-a inventat un Hitler al poeziei ca să fie jefuită de către el”,zicea cândva Stănescu și tind să îi dau dreptate, astfel că astăzi m-am gândit să vin aici cu câteva detalii interesante, aș putea spune, legate de poezie. Pregătiți?
  1.  Cel mai lung text scris în versuri, care se consideră că are peste 4000 de ani, este Epopeea lui Ghilgameș, de origine din Mesopotamia Antică. Poezia spune povestea lui Ghilgameș, regele cetății Uruk. ( Pentru cei ce nu au avut-o în lecturile suplimentare din școala generală și nu au dat de ea până acum, o recomand!)
  2.  Mahabharata este cel mai lung poem din lume. Este o poezie epică din India și are nu mai puțin de 1.8 milioane de cuvinte!
  3.   Există frica de poezie – metrophobia.
  4. La polul opus, avem și un termen care să descrie și impulsul de a scrie poezii neîncetat- metromania.
  5. Cea mai populară formă de a scrie poeme scurte este haiku. La origine din Japonia, un haiku are numai 17 silabe și în mod frecvent sunt 3 versuri cu câte 5,7, respectiv 5 silabe.
  6. Cel mai cunoscut poem de 2 cuvinte se numește ‘The Shortest and Sweetest of Songs’  și aparține scriitorului George MacDonald și sună în felul următor: Come home.
Mă opresc acum aici, vă mai las mai jos o poezie foarte dragă mie, scrisă de un mare maestru al cuvintelor, Grigore Vieru. 


Și nu uitați: ”poezia e însăși viața”! (Tudor Arghezi).
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

#stămacasă & Recenzie ”Scrisori din Insula Guernsey”

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei ...