joi, 27 septembrie 2018

5 cărți numai bune de citit toamna


    Dacă tot am trecut acum 5 zile peste echinocțiu și este oficial toamnă, nu înseamnă decât un singur lucru: vine vremea cititului sub pătură, după ce frigul te-a fugărit de afară către culcușul tău cald. O ploaie și un ceai fierbinte de scorțișoară ar merge perfect în tot acest decor. Dar totuși, întrebarea e... ce să citim? De aceea m-am gândit și am pregătit un mic top cu câteva cărți ce merg foarte bine cu zilele răcoroase, când nu te poate convinge nimeni și nimic să-ți părăsești culcușul. Așadar, iată ce vă propun:

       1.  La răscruce de vânturi de Emily Bronte

          Nu e un secret faptul că este una dintre cărțile mele preferate. De altfel, e singura pe care am recitit-o până acum și nu doar o dată, ci de vreo trei ori. Înconjurat de mlaștini, conacul Wuthering Heights este un loc la răscruce de vânturi, unde vizitatorii sunt rari, iar gazdele neprimitoare, unde fantomele bântuie pământul pe care nu au reușit să-și găsească liniștea, unde ”aerul este tare și pătrunzător”, iar ”sculpturile grotești ce împodobesc din plin fațada (...) într-un amalgam sălbatic de grifoni și amorași nerușinați” par să spună dinainte de a intra că locul este unul blestemat, întunecat, unde nu ar trebui să zăbovești prea mult.


  Totuși, povestea dintre Catherine și Heathcliff se află în centrul romanului și ia mereu întorsături neașteptate. Dacă la început nu îl suporta, Cathy ajunge să îl trateze pe băiat ca pe propriul frate, apoi îl iubește cu o dragoste mai mult decât una frățească. Ce o face să dea cu piciorul în șansa ei la fericire este mândria și încăpățânarea cu care s-a născut, dar și faptul că între timp îl cunoaște pe tânărul Edgar, un domn respectabil, firav, dar cu un nume cunoscut și cu o moștenire impresionan-tă, care ajunge în final să concureze cu lipsa unei averi sau a apartenenței la o familie a lui Heathcliff. Cum se sfârșește povestea? Tragic și fericit. Ca să înțelegeți la ce mă refer, luați cartea de la o bibliotecă sau un anticariat (ediția veche de la ”Biblioteca pentru toți” ar trebui să coste între 5 și 10 lei) și bucurați-vă de ea!
        P.S. Pentru cei care au citit această carte și nu știu, există și o continuare, scrisă de alt autor, desigur, în care se povestește ce a făcut Heathcliff în cei trei ani cât a fost plecat de la conac.  
    Cartea (în ediția din fotografie, cartonată și apărută la editura LEDA) o găsiți online: eMAG , Elefant ,Târgul cărții (click pe link-uri).

              2.    Seria Ultima vrăjitoare din Transilvania  de Cristina Nemerovschi

         Cartea ”Contesa Aneke” (vol.1 din serie) am găsit-o întâmplător prin librăria ”Junimea” din Iași când mă adăposteam de ploaie cât așteptam un tramvai care să mă ducă spre gară. Titlul promitea multe, iar când am văzut că e și scriitoare din România, nu am stat pe gânduri și mi-am cumpărat această carte pe care am citit-o pe nerăsuflate: jumătate-în tren, jumătate- noaptea târziu, acasă. 

      În primul volum o cunoaștem pe  Alexandra, o tânără tipică pentru generația din care face parte: nu își poate închipui viața fără mobil, Facebook, batoane Twix și blugi skinny, însă ceea ce o face mai ”specială” este dragostea pe care o nutrește pentru fratele său vitreg, Răzvan. Din cauza acestei iubiri interzise, mama ei o trimite să-și petreacă vara într-un capăt de lume, în satul V. din Transilvania, la tanti Mathilde, o rudă îndepărtată. Aici, află povestea Contesei Aneke și pleacă pe urmele ei, între ruinele vechiului castel față de care simte o atracție inexplicabilă, prin pădurea unde cândva era căsuța unde tânăra s-a ascuns cât sătenii o căutau ca să o omoare.
      La scurt timp, în scenă intră Lorena- ghicitoarea satului- și fiica ei de 9 ani- Nori, iar în castel îl cunoaște pe Mathias, care o cucerește imediat cu frumusețea și șarmul lui. Din acest punct, Alexandra intră într-o lume misterioasă, cu idile de curte și cu mult suspans, unde avem întânire cu vrăjitoare, iele, vampiri și o bătrână ”puțin” nebună.
    Vă recomand cu drag aceste roman gotic în trei volume, plin de mituri și legende specifice poporului nostru superstițios!
  Cărțile sunt apărute la Herg Benet și pot fi comandate online de pe site-ul editurii: Pachet ”Ultima vrăjitoare din Transilvania” .

              3.     O viață și trei zile  de Pierre Lemaitre

     În micul orășel Beauval are loc o crimă: sub un impuls de moment, tânărul Antoine, în vârstă de 12 ani, își omoară prietenul, pe Remi Desmedt. Nu dezvăluie nimănui acest lucru, ascunde cadavrul într-o groapă din mijlocul pădurii, ferită de un copac căzut și trăiește 3 zile terorizat de gândul că va fi descoperit și de ce consecințe vor avea faptele lui. Salvarea sa vine din faptul că în regiune se pornesc furtuni puternice, orașul este inundat, iar casele sunt distruse, astfel că nimeni nu mai acordă atenție copilului dispărut, considerându-l deja mort în urma potopului care s-a abătut asupra lor.

    După 12 ani, pădurea devine un șantier în lucru pentru un viitor parc de distracții și astfel  în viața lui Antoine revine vechea povestea: este descoperit un schelet uman fix în locul în care acesta și-a ascuns prietenul pe care îl omorâse.

  O poveste cu o intrigă fascinantă, care te ține cu sufletul la gură, chiar dacă deznodământul poate fi anticipat destul de ușor! Cu toate aceste, spre finalul cărții au loc multe întorsături de situație destul de neașteptate, deci nu are cum să vă dezamăgească!Cartea a apărut la editura TREI și o găsiți pe următoarele site-uri: Elefant ,Okian ,Cărturești , Cartepedia .

             4.     Cea mai frumoasă carte din lume de Eric Emmanuel Schmitt

  Dacă nu aveți această carte în bibliotecă, vă rog să faceți tot posibilul să o achiziționați!



     Este un volum de povestiri care efectiv îți ajung la inimă, pagină cu pagină, care te țin mereu în suspans și îți hrănesc curiozitatea cu fiecare cuvând în plus, iar finalurile... vă garantez că sunt toate neașteptate și vă vor ține mintea ocupată încă pentru câteva zile. Ne întâlnim cu o tânără copilă ce vrea să învețe arta seducției de la un bărbat matur, cu un soț pentru care o zi mohorâtă este doar ”o frumoasă zi cu ploaie” și aflăm cum a fost scrisă ”cea mai frumoasă carte din lume”. Sunteți curioși? Vă dau un indiciu: e scrisă în captivitate. Mai multe vă las pe voi să descoperiți despre cum a fost creată, de cine și ce scrie în ea.
  Cartea a fost tradusă de editura HUMANITAS și o puteți achiziționa și online: Cartepedia , Librex .

            5.     Lapte și miere și the sun and her flowers de Rupi Kaur

     Nu pot să nu includ în acest top și o carte de versuri. Pe cele două le-am pus împreună pentru că simt că lucrează ca un întreg, că nu trebuie despărțite, ci doar trăite amândouă împreună.


  Rupi Kaur tratează teme precum dragostea, pierderea, trauma, vindecarea și feminitatea într-un mod cum nimeni altcineva nu a făcut-o vreodată: cu o sensibilitate aparte, fără granițe. Mai multe ar fi de prisos să zic, în schimb vă las aici câteva dintre versurile sale, pentru a vă bucura de ele și a vă convinge că merită citită.

    Cele două volume le puteți achiziționa de pe Okian sau Books Express.
  




Lapte și miere


1. era un trandafir
în mâinile celor
care nu aveau nici o intenție
de a o păstra


2.și-a pus mâinile
pe mintea mea
înainte să mi le pună pe
talie
șolduri
sau buze
nu m-a făcut
frumoasă prima oară
m-a făcut
superbă

-cum mă atinge



3.trebuie că doare să știi
că sunt cel mai
frumos regret
al tău


4.sunt un muzeu plin cu artă
dar tu ai avut ochii închiși



5.oamenii pleacă
dar cum au plecat
rămâne




6.am
ce am
și sunt fericită

am pierdut
ce am pierdut
și sunt
tot
fericită

-perspectivă


the sun and her flowers


1. it isn’t what we left behind
that breaks me
it’s what we could’ve built
Had we stayed


2. i could be anything
in the world
but i wanted to be his


3. you took the sun with you
when you left


4. i long
for you
but you long
for someone else
i deny the one
who wants me
cause i want someone else


5. tell them i was the
warmest place you knew
and you turned me cold



6. parts of my body still ache
from the first time they were touched


7. your voice does to me
what autumn does to trees
you call to say hello
and my clothes fall naturally



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

#stămacasă & Recenzie ”Scrisori din Insula Guernsey”

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei ...