miercuri, 19 septembrie 2018

Despre "Absolut tot" și viața într-o bulă de plastic


       
    În mod normal, evit să cumpăr acele cărți ce fac furori, ajung instant bestsellere și urmează tradiția americană de a se face cât mai repede posibil ecranizări după ele, respectând mai mult sau mai puțin ideea de bază. De cele mai multe ori, dai peste povești clișeice, banale, ireale, care s-ar putea să-ți odihnească puțin mintea, în loc să ți-o îmbogățească în vreun fel.


  Din acest motiv am amânat enorm de multă vreme să citesc această poveste care, sincer vă spun, m-a surprins enorm! Acum înțeleg de ce orice om care a trecut cu ochii prin ea mi-a recomandat-o cu drag, m-a sfătuit să o am, să o parcurg cu atenție, pagină cu pagină, să mă bucur de ea, pentru că nu ai cum să nu o îndrăgești, la final!

  Înainte de a trece mai departe, vreau să vă anunț că există câteva mici spoilere și în cazul în care aveți în plan să citiți cartea, e posibil să vă dau peste cap elanul, deci cel mai bine ar fi să vă opriți aici. Dacă, în schimb, vreți să vă asumați acest risc, go for it! ^.^

   Madeline are 18 ani și nu-și amintește când a fost ultima oară afară. Suferă de o boală pe cât de rară, pe atât de parșivă: imunodeficiență severă combinată sau, mai pe scurt- SCID, ”boala copilului din bula de plastic”.Practic, este alergică la lume.Orice contact, cât de mic, cu ce este în afara perimetrului steril în care stă (uneori, chiar și ce este în interiorul acestuia) îi poate declanșa un acces al bolii și îi poate curma viața. Nimeni nu știe ce o poate declanșa, dar toată lumea știe consecințele.

   Pentru a elimina aproape orice risc, Maddy nu intră în contact decât cu mama sa, cu asistenta Clara și, ocazional, cu profesorul de arhitectură care mai vine la ea, ca să îi verifice proiectele. Casa are geamurile și ușile închise în permanent, iar în tavan sunt filtre care curăță continuu aerul care intră în încăperi.

   Într-un asemenea mediu, Madeline nu trebuie decât să se mulțumească cu faptul că există și că poate învăța din cărți ceea ce alții trăiesc, să scrie cronici cu spoilere și propriul dicționar.
   Însă ea doar există, nu trăiește.

   Totul se schimbă când în casa de lângă se mută alți vecini, printre care și un tânăr de vârstă apropiată cu Maddy.

Destul de previzibil mai departe, nu? Ei bine, da, este, dar prietenia lor are un traseu destul de frumos până să se transforme în iubire. Oricum, era de așteptat ca ea să fie topită după Oliver, de vreme ce este primul băiat cu care a interacționat vreodată în realitate. Surprinzător este însă faptul că scriitoarea nu i-a oferit nu știu ce calități de super-erou, ca să pară cât mai nerealistă povestea. Nu, e un puști banal (care, la un moment dat înmormânta un chec, dar trecem peste asta), fascinat de tipa din vecini, mereu ascunsă după draperii, care nu iese niciodată din casă și care este frumoasă și cu pistrui.Șiii care îi propune să fie doar prieteni. Totul pare plauzibil până aici.


   După momentul în care se întâlnesc, lucrurile încep să ia întorsături ciudate. Maddy simte în sfârșit că trăiește, că iese din rutina ei zilnică și problema este că vrea tot mai mult. Nu-i mai ajung e-mailurile, vrea să îl vadă. Nu e destul să îl vadă, vrea să îl atingă. Nu e destul să se vadă o dată pe săptămână jumătate de oră, stând îmbrățișați, vrea să plece cu el afară.

   Și asta și face, rugându-l pe el să o ducă în Hawaii, după ce ea a cumpărat deja biletele.Aici, povestea devine puțin dubioasă, pentru că ea, cumva, și-a deschis un card pe care sunt banii mamei ei, dar fără ca ea să știe și a dat o avere pe acele bilete, îl minte pe băiat că ia pastile care-i ”amorțesc” boala și el acceptă să meargă cu ea acolo... okay, în ce lume se întâmplă toate astea? Și dacă el o iubea atât cât pretindea, ar fi dus-o de mână în secunda doi în casă, în loc să o expună la pericole. Da, știu, a ajutat-o să vadă ce e aia viața cu adevărat, dar nu așa se face, părerea mea. Nu pui în pericol viața celui la care ții, oricât de mare ar fi nebunia tinereții.

   În cele din urme, normal că Madeline pățește ceva acolo.
Normal că mama ei vine să o ia. Normal că e supărată și îi interzice să-l mai vadă pe băiat. Ca orice mamă care îi vrea binele puiului ei.
  Dar finalul a fost surprinzător, cel puțin pentru mine, nu m-am așteptat la un asemenea deznodământ. Dacă ați citit cartea, știți despre ce vorbesc.
  
  În cele din urmă....
   ... nimeni nu e făcut din fier, iar pierderea celor dragi te poate marca pe viață, oricât vrei să negi asta. Oricum trăim într-o perioadă în care bolile psihice sunt la ele acasă, în plină dezvoltare, iar o depresie netratată face mai mari ravagii în corpul unui om decât ne putem imagina.
   De aceea, dacă știți pe cineva care suferă, fiți alături de acea persoană. Bolile psihice sunt serioase și pot duce la catastrofe. Dacă am ști să fim mai buni, mai ascultători, mai înțelegători, poate am fi cu toții mai bine. Fiți alături de cei care au nevoie, asta e tot ce pot spune! S-ar putea ca ei să nege existența unei probleme și să se adâncească în ea pe zi ce trece, iar în final, vor deveni chiar ei o problemă. Astfel, cartea se poate rezuma la 2 idei principale, ce se găsesc la pagina 303: Dragostea. Dragostea îi face pe oameni să o ia razna. Pierderea dragostea îi face pe oameni să o ia razna.
  Și, în final, iubiți-vă părinții, că nu știți ce sacrificii sunt capabili să facă pentru voi!

P.S.Vă rog, acordați-i puțin timp dacă vreți să vedeți ce este în stare să facă o mamă pentru copilul său, dacă vreți să vă bucurați de nebunia tinereții alături de doi adolescenți sau pur și simplu vreți o poveste care să vă țină cu sufletul la gură până la final! Cartea se citește ușor, sunt multe ilustrații (făcute de soțul autoarei chiar- how cute is that!?), uneori doar o frază pe pagină, iar umor există din plin!

    Cartea o găsiți la Grupul Editorial ART și o puteți comanda online de pe următoarele site-uri: Editura ART , Libris , Cartepedia .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

#stămacasă & Recenzie ”Scrisori din Insula Guernsey”

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei ...